دکتر پیمان سلامتی

دکتر پیمان سلامتی

متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران

کرونا و جهان بینی برخی از دولتمردان ما

دوشنبه, ۲۷ بهمن ۱۳۹۹، ۰۱:۰۶ ب.ظ

فیلم سینمایی دیگران (The Others) به شرح زندگی  خانواده ای پس از جنگ جهانی دوم می پردازد.

با وقوع اتفاقات عجیبی آنها متقاعد می شوند که ارواح در خانه آنها حضور دارند.

در همان حال به خاطر بیماری خاصی که دختر خانواده دارد آنها مجبورند تا در خانه بزرگ خود محبوس و در تاریکی زندگی کنند.

با چرخش  فوق العاده ای در انتهای فیلم متوجه می شویم که واقعیت چیز دیگری است: 

آنها ده ها سال قبل مرده اند و خودشان ارواح ساکن خانه هستند. 


خوشبختانه برنامه واکسیناسیون در کشور ما آغاز و قلب بسیاری از ایرانیان شاد گردید.

در حالیکه پیش از این حدود هشتاد کشور دنیا برنامه خود را آغاز کرده بودند این سوال مطرح است که چرا این مهم با تاخیر زیاد در کشور انجام شد؟

چند هفته پیش بود که رئیس جمهور محترم گفت:

"ما زودتر از این هم می‌توانستیم واکسن وارد کنیم و واکسن‌هایی در اختیار ما بود، اما واکسن‌ها متعلق به شرکت‌هایی بودند که می‌خواستند آن را روی مردم ما آزمایش کنند."


معتقدم برخی از مسئولین ما از درک حقایق علمی و ساز و کارهای نوین جهانی عاجز بوده، با بها دادن به تئوری های توطئه، توان مدیریت سلامت جامعه را ندارند.


چند روز قبل بود که مجله معتبر علمی Nature  گزارشی را در خصوص تاثیر واکسیناسیون بر اپیدمی کرونا در کشور اسرائیل منتشر کرد.

در بخشی از نتایج آمده است که تاکنون نزدیک به ۹۰٪ از جمعیت  ۶۰ سال و بالای آن در اسرائیل یک دوز از واکسن را دریافت کرده اند همچنین ۴۱٪ کاهش در موارد عفونت تایید شده و ۳۱٪ کاهش در بستری از اواسط ژانویه تا اوایل فوریه دیده شده است.


در زمانی که غولهای دارویی در حال رقابت سنگینی برای تصاحب هر چه بیشتر بازار واکسنهای کووید هستند، یکی از معیارهای ارجحیت فراورده های آنها، مشارکت دادن نمونه های جمعیتی، از کشورهای مختلف است. 

در همین چارچوب، رئیس مرکز تحقیقات و جمعیت قاره آفریقا با رد شایعات مبتنی بر قصد کمپانی های دارویی غربی بر آزمایش واکسنهای خود بر مردم این قاره می گوید:

"این صحیح نیست که واکسنی که به طور مثال در انگلیس آزمایش شده در آفریقا مورد استفاده قرار گیرد زیرا ما ساختار ژنتیکی متفاوت ومسایل (اجتماعی) خاص خودمان را داریم که می توانند روی نحوه کارایی واکسن تاثیر بگذارند ... ما همچنین از سوابق بیماری های دیگری برخورداریم."

وی در بخش دیگر صحبتهایش به دفاتر نظارتی پزشکی کشورها اشاره کرده و می گوید:

"شما نمی توانید کارآزمایی بالینی را بدون ارایه تائیدیه های ایمنی لازم به این واحدها انجام دهید."


علاوه بر نکات فوق، مسئله مهم دیگر آن است که انجام این کارآزمائی ها برای پایش اثربخشی واکسنها بر روی سوشهای نوپدید در مناطق جغرافیایی متفاوت ضروری اند.

به عنوان مثال، چند روز قبل بود که کمپانی Johnson & Johnson  که در حال انجام فاز سوم بالینی واکسن خود در کشورهای مختلفی است اعلام کرد که کارآیی این واکسن در آفریقای جنوبی از همه جا کمتر بوده که این موضوع احتمالا به علت واریانت جدیدا جهش یافته ویروس در آن کشور است.  


از سوی دیگر باید در نظر داشت ورود به انجام چنین پژوهشهایی پس از اخذ رضایت کامل و تنها بر روی داوطلبان امکان پذیر است.

به عبارت دیگر در جایی که برخی از اشخاص بنا به دلایل مختلف و انگیزه های متفاوت حاضرند تا در چنین پژوهشهایی شرکت کنند صحبت از آزمایش بر روی مردم محلی از اعراب ندارد.


پیش از این در دو یادداشت تلگرامی تحت عنوان ((ما با جهان جدید آشنا نیستیم)) و ((ما از قافله توسعه عقب مانده‌ایم)) در همین کانال تلگرامی به آسیب شناسی موضوع پرداخته و مثالهایی در این خصوص ارایه کرده ام که از تکرار آنها خودداری کرده و در صورت تمایل می توانید مقاله اول را در این لینک و مقاله دوم را در اینجا مشاهده کنید.


جان کلام آنکه، در حالیکه شواهد علمی نشان می دهند که تاخیر حتی یک روز در برنامه واکسیناسیون عوارض مهلکی برجا خواهند گذارد، آنچه که رئیس جمهور از آن ابراز نگرانی کرده سوء تفاهمی بیش نبوده است.

امروزه با جلب مشارکت داوطلبانه قومیتهای مختلف در فازهای بالینی واکسنها به خاطر تفاوت در ذخیره ژنتیکی ، تاریخچه بیماری های قبلی، مولفه های اجتماعی سلامت و ... دانشمندان از وضعیت تاثیر گذاری واکسنها در ملیتهای مختلف و در هنگام پیدایش سوشهای نوپدید  آگاه می شوند.


واقعیت آن است که ما از نحوه تعامل با جهان بی خبریم.

  باید اعتراف کنیم که دولتمردان ما در جهان قدیم محبوس و از ترس آشنایی با دنیای جدید از آن  منفک شده اند. 

تاخیر در آغاز واکسیناسیون کرونا بهانه ای بود تا به طور ملموس بفهمیم چگونه اصرار بر این نوع جهان بینی، عوارض شومی همچون مرگ و بیماری به ارمغان می آورد.  

چه کسی پاسخگوی این خسارات خواهد بود؟

  • پیمان سلامتی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی